jsk 11 oktober 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Vandaag hadden we een fotograaf over de vloer. En niet zomaar eentje! Jan Dieryck is actief als professioneel fotograaf en zelf begenadigd beoefenaar van de bonsaikunst. Jan heeft veel ervaring met het fotograferen van bonsai. In het verleden heeft hij enkele fotoboeken gemaakt voor toen de wereldberoemde Ginkgo award. Ook is Jan een veel gevraagde gast om te spreken over fotografie en bonsai, zo ook deze avond in Hamont.


Voor mooie foto’s te maken heb je in principe niet zoveel nodig. Een goede camera is natuurlijk wel een vereiste, maar verder kan je met huis en-tuin middelen al heel goede resultaten bereiken. Zo gebruikt Jan isolatieplaten om een ruimte te creëren waar het object, de bonsai, geplaatst kan worden. De isolatieplaten zorgen voor een zachte weerkaatsing van het licht dat er gebruikt wordt. Voor licht kan je gewoon bouwlampen gebruiken, te verkrijgen bij elke doe- het- zelf winkel.


Wanneer u in het bezit bent van een statief gebruik dit dan, bij het spelen met de sluimertijden is dit absoluut belangrijk, immers elke beweging van de camera is nefast. Plaats de boom, pot mooi recht. Positioneer de camera ter hoogte van het hart van de boom, dit kan men het beste doen door de camera met statief vlak voor het object te plaatsen, afstellen en dan de nodige afstand nemen om de foto’s te maken.


En zo zijn er nog zoveel tips om de perfecte foto te nemen. Speel met lichtinval, vermijd schaduw, gebruik schaduw! Speel met de instellingen van uw camera, sluimertijden, diafragma en noem maar op.
De materie is groot in omvang, er zijn tig mogelijkheden met de camera’s van tegenwoordig. Toch slaagt Jan erin om er een uiterst leerzame avond van te maken. De uiteenzetting was perfect en begrijpelijk. Ene dikke merci Jan en wat mij betreft mag hier een vervolg van komen!

 

 

 

club 10 1

 

club 10 2

 

club 10 3

 

club 10 4

 

club 10 5

 

club 10 6

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jsk 13 september 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

 

In ons midden deze keer een jong talent uit Nederland. Allang geen onbekende meer in ons klein Belgen landje. Wij heten Dominique Bosch hartelijk welkom.

Dominique is geïnteresseerd geraakt in bonsai op zeer jonge leeftijd, en sindsdien heeft hij les gehad van verschillende leermeesters in binnen-en buitenland. In eigen land heeft hij les gehad van Carlos Van der Vaart, Hotsumi Terrekawa. Bij deze laatste heeft hij erg veel kennis opgedaan bij het ontwikkelen van een basis bij een bonsai en al zijn facetten. Buiten Nederland heeft hij o.a. les gehad van Marco Invernizzi, Salvatore Liporace. Hij is zelfs tot in Japan gereisd om te leren van een van de meest vooraanstaande bonsaimeesters, nl. Urushibata van de Taisho-en kwekerij. Hier gaat hij tot heden nog altijd stages volgen. Zoals u kan lezen heeft Dominique al een mooi parcour afgelegd en ik kan u verzekeren dat we nog niet het laatste van hem hebben gezien.

Wij hadden een Juniperus chinensis voor Dominique klaarstaan. Het niet al te groot boompje is uit vorm gegroeid en is ideaal voor een nieuwe stijling. Dominique werkt met alle soorten maar Juniperus is een van zijn favorieten.

 

club9 8

Dominique Bosch zijn Juniperus itoigawa op de tentoonstelling van

European-Bonsai-San-Show 2016 te Salieu(Frankrijk).

 

 

 

De Juniperus chinensis is een dankbare soort, goed winterhard, en redelijk vergevingsgezind. De soort houd van een zonnige staanplaats. In de winter kan het loof van de jeneverbes van kleur veranderen, van groen naar donker paars. Niets om u zorgen over te maken. Dit verschilt trouwens van boom tot boom. Men kan in principe deze soort het hele jaar door bedraden, tijdens het groeiseizoen dient er genepen te worden.

 

 

club9 1

Juniperus chinensis, hoogte= +- 50 cm.

 

club9 2

Dominique legt uit waarom hij deze positie prèfereert en wat de volgende stappen

zijn.

 

club9 3

Vragen worden onderbouwend beantwoord. Er is al heel wat loof verwijderd.

 

club9 4

Hier bedraad Dominique de eerste tak, hij gebruikt hiervoor koperdraad, de veel

stuggere variant van aluminiumdraad.

 

club9 5

Bewondering alom! Dominique positioneert hier de top.

 

club9 6

Het eindresultaat mag er wezen. Een elegant boompje met een leuke shari en een topjin.

Dit mag nu gaan groeien.

 

club9 7

 

 

Het was wederom een leuke avond die veel te snel voorbij was. Dominique heeft een mooi resultaat neergezet, en heeft zijn daden ook goed verwoord. Als ik hem vraag achter zijn collectie dan vertelt hij mij dat die niet erg groot is en dat heeft een reden. Buiten zijn bonsai activiteiten is zijn hoofdberoep tuinaannemer en hij geeft toe dat hij niet elke avond, na één dag hard werken, goesting heeft om aan bonsai te werken en ook nog tijd wil hebben voor andere zaken die belangrijk zijn in een mensenleven. Een eerlijk, oprecht en menselijk antwoord van een gepassioneerde bonsaiist. Tot de volgende!

 

 

Above all! Love the bonsai! 

 

jsk 17 mei 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Het was deze avond nog eens tijd om de handjes flink vuil te maken en de vingers nog groener als dat ze al zijn. We hadden de leden op voorhand gevraagd om potjes, schaaltjes e.d. mee te brengen die dienst kunnen doen voor accentbeplanting. De club voorzag in allerhande planten zoals varens, siergrassen, bloeiende plantjes, mos enz. om mee aan de slag te kunnen.

Accenten worden gebruikt om een opstelling van een bonsai te complementeren, om het verhaal achter de opstelling te versterken. Zo zijn er een aantal richtlijnen die men het beste in het achterhoofd houd. Het accent moet het seizoen aangeven dat op het eigenlijke moment van toepassing is. Denk aan bladkleur, bloemen, vruchten… Probeer ook het accent te creëren met beplantingen die in dezelfde habitat als de boom terug te vinden zijn. Een oude boom verdient een accent die in een evenredige lijn net zo matuur is als de boom. Indien u een mooi resultaat wenst, dan moet u er rekening mee houden dat het minstens drie jaar duurt om dergelijke maturiteit te verkrijgen, naargelang de soort van de beplanting die men gebruikt. Wees creatief met stijl, grootte, variatie. Moet het uitbundig zijn of eerder sober? Zoveel regels, zoveel mogelijkheden… zorg voor evenwicht, harmonie en u bent al een heel eind op de goede weg. Houd u er ook rekening mee dat de waterhuishouding van deze accentbeplantingen wat intensiever is, ze staan tenslotte in relatieve kleine schaaltjes. Een grindbak of een eb-en vloed tafel kan hier een uitkomst brengen.

 

Een impressie van een leuke, creatieve avond!

 

club 5 1

 

club 5 2

 

club 5 3

 

club 5 4

 

club 5 5

 

club 5 6

 

club 5 7

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

jsk 19 april 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

De tijd waar elke bonsailiefhebber op staat te wachten is aangebroken. De dagen worden langer, het wordt stilletjes aan warmer buiten en de bomen worden actiever met de dag. Knoppen die zwellen, het ontspruiten van de blaadjes… Jahaaa! Mooi is dat! Met het komen van de lente, krijgt ook iedere liefhebber, nillens willens, te maken met beestjes, schimmels e.d. Daarom hebben wij voor deze clubmeeting de heer Filip Haessen uitgenodigd. Filip is van opleiding boomchirurg en is zelf fervent beoefenaar van de bonsaihobby. Hij bracht ons wat wijsheid bij over wat te doen bij dergelijke problemen.

Ziektebestrijding bij Bonsai

Hierbij hebben we verschillende categorieën zoals:

• Insecticiden = tegen insecten

• Acariciden = tegen spint

• Mollusciden= tegen slakken

• Fungiciden = tegen schimmels

• Oviciden= tegen eieren

• Nematiciden= tegen aaltjes

• Rodenticiden= tegen knaagdieren

• Herbiciden = onkruidverdelgers

• Antibiotica= uit de markt, te duur

Enkele van deze categorieën in deze groep zal ik toe lichten.

Insecticiden:

Zo heeft men de zuigende en de vretende insecten, onder de zuigende insecten behoren de bladluizen, schildluizen, wolluizen, schuimcicade, witte vlieg enzv.  Rupsen, denk dan maar aan de spanrupsen en mineermotten vallen onder de categorie vretende insecten. Ook zo de taxuskever, snuitkever en hun larven, de zogenaamde engerlingen. Bestrijding gebeurt met het geschikte product dat men kan vinden op het eigenlijke moment, de markt is op dat gebied wisselvallig en dat komt door zeer strenge Europese normen, sommige produkten komen terug in kleinere verpakkingen of helemaal niet meer terug op de markt.  Er zijn twee verschillende toepassingen van gebruik van insecticide:

• Contactinsecticide: dood enkel wanneer het insect geraakt wordt met het product.

• Systematische insecticide: het product wordt opgenomen door de plant en beland zo in de sapstroom, het insect dat van de plant eet legt het loodje.

Men bestrijdt drie maal met telkens een tussenpoos van 10 a14 dagen, wissel af met verschillende produkten om resistentie voor te blijven. Bekende bestrijdingsmiddelen zijn: Confidor, Decis...

Wistjedatje!

Vroeger spoot men in de groenten en fruitteelt 400 tot 800 keer. Tegenwoordig is dat veel minder omdat men op de juiste tijdstippen de behandelingen toepassen. Ze hebben ontdekt dat bladluizen niet zo schadelijk zijn bij een aantal van minder dan ongeveer 70 luizen.

Natuurlijke alternatief:

lieveheersbeestjes, sluipwespen, oorwormen.

Acariciden:

Vroeg of laat heeft elk liefhebber ermee te maken, de spintmijt. Er zijn verschillende soorten van deze plantparasieten die niet groter zijn dan 0,2 a 0,5 mm, de kleur varieert van rode, zwarte, witte, bruine… en in tegenstelling tot de insecten die zes poten hebben, heeft de spintmijt er acht. Ze gaan van tak op tak en zullen niet de gehele boom in eens overnemen. Ze zuigen de cellen van plantdelen leeg en beschadigen zo de tak,boom. Een goede preventie is elke dag goed naar uw bomen kijken. Bij warm en droog weer kan een aanval van spintmijten explosief zijn. U bent gewaarschuwd! Het opsporen van de spintmijt kan men doen door een wit blad papier onder een tak te houden en hiermee schudden. Als je goed kijkt kan je ze dan waarnemen, twijfel je nog dan veegt u met uw vinger over een stipje, ziet u een nat streepje dan heeft u prijs. Behandeling hiertegen is 2 tot 4 maal bestrijden met telkens een tussenpoos van 10 a14 dagen. Bekende bestrijdingsmiddelen, al dan niet nog te verkrijgen zijn: Masai, Okapi...

Natuurlijk alternatief:

roofwantsen

Fungiciden:

Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen tegen schimmels. Het wordt op de plant gespoten en niet opgenomen door de plant. Na het spuiten zit de werkzame stof op het blad zodat de schimmel geen kans krijgt om zich op de plant te settelen. Voor elke soort schimmel bestaat er wel een specifiek product op de markt. Zo heb je tegen schurft en roetdauw bvb. Cuprex, een product op basis van koperoxychloride. Nog enkele bekende schimmels zijn:

• Witziekte en meeldauw

• Wortelrot

• Oortjesziekte bij Rhododendron

• Perenroest

Tegen de meeste schimmels kan men prefentief behandelen, perenroest buiten het rijtje gelaten. Volg het voorschrift dat gegeven wordt bij het desbetreffende product.

Winterbehandeling:

Het nut van een winterbehandeling, uit te voeren ergens in februari, maart, heeft zich zeker al bewezen. Door met een product op basis van oliën te spuiten op de bomen creëert men als het ware een film over de gehele boom waardoor ongedierte stikt. Voorwaarde is dat je de boom van boven tot onder goed raakt met het product. Denk eraan, een goede start is half gewonnen. Nog een laatste tip: zo weinig mogelijk sproeien en veilig omgaan met de verschillende produkten. Ontdek je een probleem aan uw bonsai en zie je de bomen door het bos niet meer, vraag raad. Begin niet erop los te spuiten met alle middeltjes die je kent, want dat kan nefast zijn voor uw bomen. Een juiste diagnose stellen met een correcte behandeling is de enige juiste weg. Bekende bestrijdingsmiddelen: Oliocin, Sunspray...

Graag bedank ik Filip voor een uiterste boeiende en ontspannende avond.

 

club4 1

 

club4 2

 

club4 3

 

club4 4

 

Above all! Love the Bonsai!

  .

Meer artikelen...

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258863
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
84
61
256972
2828
258863