jsk 24 februari 2015

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Normaal gezien hadden we deze avond een demonstratie voorzien door  de Nederlandse jongeman Dominique Bosch, maar moeder natuur gooide roet in het eten. Op het allerlaatste moment heeft Dominique zijn kat moeten sturen wegens ziekte. Helaas gebeuren zulke dingen en neen, fijn is dat niet. Wij, van het bestuur, zijn in een hogere versnelling  geschakeld om een gepaste oplossing te zoeken. Die oplossing bestond uit niemand minder dan onze Nederlandse vriend Maarten van der Hoeven. Ondanks het feit dat  Maarten geen tijd heeft gekregen om een lezing voor te bereiden, wist hij er toch een boeiende avond van te maken.

Over potjes weet Maarten altijd wel iets interessants  te vertellen. Zijn kennis hierover reikt  behoorlijk ver. Zo weet hij ons te vertellen dat we meestal te maken hebben met Chinese, Japanse, Koreaanse of Europese potten. Veel Chinese potten zijn in een ver verleden in  Japan beland en nu kopen rijke Chinezen de antieke potten terug. Er gaat enorm veel geld in om. Hoe herken je een Chinese antieke pot?   Kenmerken als de verhoudingen van een pot is er één van, bvb de lengte van de pot tov de breedte, bij Chinese antiek kan de pot langer en smaller zijn dan wat wij tegenwoordig de standaard vinden. Verder zijn er ook nog de porseleinen potten met hun tekeningen. Ook hier kunnen de prijzen van dergelijke antieke potten de pan uit rijzen. Gedegen kennis om dergelijke potten te herkennen is nodig want er is ook echter veel namaak in omloop. Bij een presentatie met deze porseleinen potjes wordt er rekening gehouden met de beweging, flow, van de boom en tekening van de pot.

Verder moet men erop letten bij aankoop van een pot of er  verankeringsgaten aanwezig zijn, of de bodem van de pot vlak is(anders blijft er water in de pot staan), dat de verhoudingen kloppen en dat de voetjes van de pot gelijk zijn. Nog enkele wistjedatjes: Hou uw potten bij en krijg zo het begeerde patina op je pot. Poets je potten op met camelia olie. Potten die last hebben van kalkaanslag maak je zuiver met een reinigingsmiddel en/of een cleanmate.

 

 

club2 1

Maarten aan het werk.

 

club2 2

De slachtoffers die worden besproken.

 

club2 3

Ook Maarten had prachtig materiaal bij om te bespreken.

 

club2 4

Marco zijn Larix krijgt ook een deskundige analyse, zowel voor de vorm-

geving als de verpotting.

 

club2 5

Dit is zo een duur potje! Helaas is het gebroken. Het boompje is een Acer burgeranium

en kan nu perfect gesnoeid worden en dat heeft Maarten dan ook gedaan.

 

 

Zo, het was alweer een leuke avond waar we flink wat informatie hebben gekregen. De bonsaigoden waren ons gunstig gezind,

maar toch wil ik Maarten extra bedanken om ons uit de nood te helpen. Dikke Merci!

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258835
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
56
61
256972
2828
258835