jsk 7 april 2015

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Bjorn Bjorholm behoeft volgens mij geen introductie, maar voor diegene die niet weten wie hij is…

… Bjorn is een Amerikaan die is geboren en getogen in Oost-Tennessee. Vanaf zijn 13de jaar is hij geïnteresseerd in Bonsai. Tijdens zijn middelbare studies krijgt Bjorn de kans, via een uitwisselingsproject, om Japan te bezoeken. Het is in Osaka waar Bjorn kennis maakt met de beroemde bonsai meester Keiichi Fujikawa. Het duurt nog tot Bjorn in zijn laatste jaar universiteit zit alvorens hij plannen smeed om bij meester Keiichi Fujikawa in de leer te gaan. Dit ging niet zonder slag of stoot en hij moest meester Keiichi overtuigen hoe graag hij dit wilde. En zo geschiedde, Bjorn mag voor drie maanden op proef bij de Fujikawa Kouka-en kwekerij. Drie maanden worden één jaar en Bjorn bekomt de meest toegewijde leerling van meester Keiichi. Nu nog werkt Bjorn zeer nauw samen met zijn leermeester maar ook slaat hij zijn eigen weg in. Een grote drijfveer van Bjorn is het verbeteren van bonsai in het westen. In het heden heeft Bjorn zijn eigen bonsai studio, nl Bjorvalabonsaistudio en geeft hij lezingen, demonstraties en workshops over heel de wereld.

 

 

club4 1

Een hele eer en zeker en vast het hoogtepunt van ons werkjaar om deze jongeman in ons midden te hebben. Yama Bonsai heeft een prachtige Juniperus sabina voorzien waar Bjorn zijn kunsten en kunnen op kan loslaten. Wat meteen opvalt is dat Bjorn zijn kunnen demonstreert aan de zijde van het publiek, de mensen zien de boom evolueren vanuit het perspectief van Bjorn. Misschien een klein detail maar toch een groot voordeel.Eerst bespreekt Bjorn de boom, hij haalt aan wat de goede punten zijn van de boom alsook de knelpunten om vervolgens een goede oplossing aan te bieden. De voorkant wordt bepaald en er wordt besloten om een deel van de boom te marcotteren.

 

 

club4 2

De boom zal  bedraad worden  met koperdraad, dit valt minder op en geeft een mooier resultaat. Bjorn snoeit de overbodige takken en geeft ook aan waarom deze niet nodig zijn.

 

 

club4 3

Hier zie je dat er een tak in raffia is gewikkeld en netjes wordt uit bedraad.

 

 

club4 4

Op deze foto zie je al een deel van het beoogde doel. Er wordt niet spaarzaam gesnoeid, maar dat hoeft ook niet, veel licht en lucht in de loofmassa zal de gewenste groei met zich meebrengen.

 

 

club4 5

Het voorlopige resultaat! Nu gaat Bjorn verder met het zetten van een marcot. Daarna worden er nog puntjes op de i gezet.

 

 

club4 6

Hier maakt Bjorn een strook bast vrij. Werken met proper en scherp gereedschap is vanzelfsprekend.

 

 

club4 7

Er wordt wat stekpoeder op de wonde gedaan en een plastiek plantenpotje doet dienst als geboortekamer voor de nieuwe wortels.

Het containertje wordt afwisselend gevuld met akadama grond en sphagnummos. Deze laatste heeft de eigenschap water goed vast te houden.

 

 

 

club4 8

Eindresultaat! Zoals je kan zien heeft de boom een nogal plompe wortelvoet, dit beeld krijgen we vooral door het dode hout. Gelukkig kunnen we daar op een later tijdstip mee aan de gang gaan en het dode hout wat pimpen om de voet te vormen die past bij de boom. Zo zal dan ook meteen de levenslijn beter naar voren komen.

 

 

 

Enkele van onze clubleden hadden ook nog het geluk dat ze konden deelnemen aan een workshop met Bjorn. Hieronder enkele resultaten!

 

result 1

 

result 2

 

result 3

 

result 4

 

.result 5

 

 

Ik wil graag Bjorn Bjorholm bedanken voor zijn mooie demonstratie en prestatie. Het was een uiterste boeiende avond met goede uitleg in woorden en daden.

Ook een dikke merci voor onze voorzitter Yannick Kiggen ( YAMAbonsai) die deze demonstratie mogelijk heeft gemaakt.

 

Tot de volgende!

 

Above all! Love the bonsai!

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258834
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
55
61
256972
2828
258834