jsk_6,7_06_15

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Vorige maand waren wij bijeengekomen om aan onze eigen bomen te werken. Het hoofddoel was om enkele bomen te selecteren voor onze deelname aan de shohin ten die het Japans gardencenter 't Veerle organiseert.

Het tentoonstellen van bonsai is in feite de kers op de taart. Na jaren van verzorging een boom kunnen tentoonstellen geeft voldoening, zeker als je dan ook nog een prijsje kan meepikken. Natuurlijk zijn er verschillende tentoonstellingen met elk hun drempel, de ene hoger dan de andere. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wat komt er allemaal bij kijken om een boom te presenteren? 

Men moet dit niet onderschatten, er zijn nogal wat zaken waar men aandacht aan moet besteden. Zo zal er een geschikte tafel gezocht moeten worden die de display ondersteunt. Ik wil hiermee zeggen dat het plaatje moet kloppen. Is de boom vrouwelijk, sierlijk dan zoekt men een tafel die deze eigenschappen ook heeft. Dus geen zware tafel voor een sierlijke, vrouwelijke boom en andersom ook niet. Soms worden bomen op een slab geplaatst of op houten latjes, creativiteit wordt gewaardeerd zolang het geen afbreuk doet aan de totale opstelling. De boom moet het belangrijkste zijn in een display, van het moment dat een ander onderdeel de aandacht teveel opeist ben je verkeerd bezig. Zo moet ook het accent in verhouding passen met de te presenteren boom, niet te groot, niet te klein en het accent geeft bij voorkeur aan in welk jaargetijde we zitten. En dit is nog maar voor de solitaire bomen, voor een shohinopstelling zal men een geschikt rek moeten zoeken voor het beoogde dat men wil bereiken. Er zijn zoveel variaties mogelijk dat dit niet in een notedop kan uitgelegd worden. Voor een shohin opstelling zijn er allerhande regels waar men rekening mee moet houden. Wat mij betreft dan ook de moeilijkere display om samen te stellen. Maar soit, dit zijn zaken waar men ruim de tijd voor heeft om over na te denken alvorens men gaat tentoonstellen.

Bij deze noem ik enkele taken op die men vlak voordat een ten plaatsvind zou moeten uitvoeren:

  • De stam zuiver maken, poetsen van de stam. Ik denk bvb. dan aan juniperus, waar men de stam middels heel fijn schuurpapier, de rode kleur naar voren kan brengen. Jin en shari kunnen voorzien worden van een laagje kalkzavel indien dit gewenst is.
  • Alle onkruid moet ontdaan worden van de pot. Het aardoppervlak wordt voorzien van plakjes mos.
  • De pot wordt zuiver gemaakt en wat heel veel wordt gedaan is de pot insmeren met olijfolie, hierdoor komt de kleur van de pot beter naar voren.
  • Als deze zaken zijn gebeurd ga je nog één keer de styling overlopen van je boom, breng wijzigingen aan daar waar nodig is en nog kan.
  • Zorg voor een spuitbusje bijenwas, dan kan je tafels en slabs nog wat oppoetsen met een zachte doek vlak voor je je display opbouwt.

Dit zijn in grote lijnen wat er moet gebeuren. Zoals je leest is deze boterham toch iets groter dan men wellicht verwachtte, maar geen getreur, er zijn genoeg bronnen om inspiraties op te doen zoals boeken, het internet, tentoonstellingen maar ook uw bonsaivrienden. Dit kan ik niet genoeg benadrukken vraag raad aan anderen, hierdoor wordt je eigen inzicht bijgesteld. Wees geen einzelgänger!

 

De volgende prijzen hebben wij, met onze club, in de wacht gesleept:

  1. De prijs uitgereikt door Kenichi Abe.
  2. Eerste prijs beste loofboom, kifu.
  3. Eerste prijs beste display.
  4. Eerste prijs beste naaldboom, shohin.

 

ten 1

 Eerste prijs: beste display

Yannick Kiggen & Roald Vlems

Prijs van Kenichi Abe: Juniperus Itoigawa

Yannick Kiggen

ten 2

 Eerste prijs: beste loofboom

Yannick Kiggen

ten 3

 Eerste prijs: beste naaldboom

Patrick Van den Broek

ten 4

 Azalea neagari

Patrick Van den Broek

ten 5

 

ten 6

 

ten 7

 

 

Voila! De eerste helft van het werkjaar zit erop. We gaan rustig van een welverdiende vakantie genieten. De vooruitzichten zijn goed, heel goed. Een bezoek aan de winkel van Teunis Jan Klein, een lezing en demonstratie door Yannick Kiggen, onze goede vriend Will Baddeley komt over vanuit Engeland... Kortom, het belooft een goed najaar te worden.

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258850
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
71
61
256972
2828
258850