jsk 5 september 2015

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Deze keer hebben we de rollen eens omgedraaid. Teunis Jan Klein kwam niet tot bij ons maar wij tot bij hem. Makkelijk voor TJK en voor de club want zo zijn we meteen in de gelegenheid om zijn nieuwe winkel Deshima Bonsai Studio te bezichtigen.


Om 9.00h ’s morgens troepen we samen om richting Nieuwerkerk a/d Ijssel te vertrekken. Na een flinke trip van toch wel ongeveer 150 km komen we op de bestemming aan. We worden met open armen ontvangen door TJK.
Na een leuke babbel met hem onder het genot van het aangeboden drankje laten we TJK met rust zodat hij zich ook kan focussen op de andere gasten. Men moet weten dat zijn bonsai studio niet allen fungeert als winkel maar ook als een ontmoetingsplaats voor iedereen die met bonsai of bonsai gerelateerde zaken te maken heeft. Een en al bedrijvigheid…


We hebben nog ruim tijd voordat onze lezing zou beginnen, dus ideaal om op ons dooie gemak van de winkel te genieten. En dat is precies wat je doet in deze zaak. Er is een tuin, een warme en koude kas, ruime keuze aan potten, materialen, enz. Tegen de middag hebben we een snack genuttigd aan de prachtige bar van de bonsai studio.


We schrijven 13.00h als we starten met de lezing. Deze keer gaan we het hebben over het onderhoud en opbouwen van dennen. En ik verzeker je, daar is genoeg over te vertellen. Bonsai berust op drie pijlers, met name: een botanische, een technische en een esthetische.


Het beste, voor ons klimaat, is om een den in een grondmengsel te plaatsen van 50% akadama en 50% bims. Kiryu kan, maar weet wel dat mycorhizza(grondschimmel) beter handhaaft in bims. In deze tijd van het jaar is het ook heel belangrijk om uw waterhuishouding in het oog te houden, natuurlijk is die altijd belangrijk maar in het najaar worden de dagen korter, er is minder licht en gewoon meer vocht. Voor alle dennen geldt dat je ze beter wat droger laat overwinteren.

September is bij uitstek de ideale periode om snoeiwonden en enten te corrigeren. Onderhoudsbedrading kan nu ook gebeuren, echter zware ingrepen, ik denk dan aan zware buigingen, die kan men beter tijdens de actieve maanden in het voorjaar uitvoeren.
Verder heeft TJK het nog gehad over snoeien, ziektes en natuurlijk het opbouwen van dennen. De voornaamste fasen hierin zijn:


1) Het opkweken, dit wilt zeggen de body maken, de wortelvoet, stam,..
2) Dan komt de opbouw, takken opkweken en selecteren.
3) Daarna de verfijning, vertakking opbouwen voor een mooi silhouet en kleine naalden.


Enkele leden hadden wat dennen met zich meegebracht en met de bovenstaande drie punten in het achterhoofd heeft TJK zijn visie en mening gegeven. Altijd boeiend, altijd verrijkend.

Zo, een kleine samenvatting van wat we deze dag hebben gedaan. Natuurlijk is de boterham zoveel malen groter dan dat ik hier neerschrijf maar soit. De dag is voorbij gevlogen, na de nodige aankopen zijn we met een goed gevoel terug huiswaarts gegaan.

 

 

 

club9 1

 

club9 2

 

club9 3

 

club9 4

 

club9 5

 

club9 6

 

club9 7

 

club9 8

 

club9 9

 

club9 10

 

Ik wil bij deze Teunis Jan Klein bedanken voor een mooie en leerrijke dag in een geweldige omgeving.

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258860
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
81
61
256972
2828
258860