jsk 24 november 2015

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Op deze dinsdagavond hadden we de charismatische bonsaiartiest Will Baddeley te gast. Will heeft een voorliefde voor inheemse boomsoorten en heeft onlangs nog de “The Sonderpreis Award” gewonnen voor de meest natuurlijke boom op een tentoonstelling in Manchester, nl. Bonsai Europa 2015.


Deze avond nam Will een kleine prunus mahaleb (Weichselboom) onder handen, een wilde kersensoort uit het Midden-Oosten en Midden- en Zuid-Europa. De plant heeft zeer hard hout en is daarom zeer geschikt voor zogenaamde “dood hout” techniek. Deze techniek beheerst Will als geen ander. Om het dood hout te creëren zoals het in de natuur voorkomt gebruikt Will elektrische gereedschappen zoals een dremel of een Makita rechte slijper waarop  dan freesjes , borsteltjes, zaagjes e.d. gezet worden voor allerhande technieken. Ook beiteltjes, tangen, staalborsteltjes worden gebruikt. Om de natuur zo goed mogelijk te imiteren hebben we diezelfde natuur ook nodig. Will bewerkt dood hout partijen op dergelijke manieren zodat de tussenkomst van moeder natuur nodig is, weersinvloeden is een hele belangrijke pijler om het ideale te benaderen. Dus ook hier is tijd uw beste vriend, men kan geen topresultaat verwachten na enkel de menselijke inbreng.

Eerst begint Will met het vrijmaken van de wortelvoet om zo de best mogelijke voorkant uit te kiezen. Nadat deze is vastgelegd wordt er gekeken of er al takken kunnen verwijdert worden, bij twijfel blijven ze nog even aan de boom. Vervolgens gaat Will aan de slag met zijn tools. Bij het vormgeven van het dode hout is het erg belangrijk dat je met de flow meegaat, de natuurlijke richting van de boom. Men moet ook altijd(of toch veel) bewerken met de richting van de vezels van het hout mee, nooit haaks erop. Dode stompen worden uitgehold, holtes worden bewerkt. Het spelen met lichtinval in holtes is ook een heel belangrijke techniek die men onder de knie moet krijgen. Hiermee kan men diepte creëren in de boom en indien juist toegepast kan je echt mooie dood hout partijen creëren. Na het stof happen begint Will de boom in draad te zetten. Wat veel mensen (nog) niet weten is dat Will de kunst van het vormen ook zeer goed in de vingers heeft zitten. Vooral van inheemse soorten heb ik al sterke styleringen mogen meemaken van hem die mij van mijn sokken bliezen. Er hoeft bij deze boom niet veel bedraad te worden en dat is dan ook in een mum van tijd gebeurt. Het eindresultaat vind je hieronder!

Voor de rest wil ik nog enkele tips meegeven:

  • Gebruik een veiligheidsbril en zet een mondmasker op tegen het stof.
  • Bij gebruik van powertools, altijd de machine stevig met twee handen gebruiken. Scherp snijgereedschap heeft de neiging om te happen in het hout en kan zomaar uw creatie om zeep helpen.
  • Bij twijfel, vraag meningen van anderen, want weg = weg!
  • Zorg dat u het stof kan wegblazen van uw project. Er zijn er die perslucht in een spuitbus gebruiken maar wat ik persoonlijk een gouden tip vind is het gebruik van een stuk aquariumslang van 30 cm lang, waarmee je het stof vanaf een afstandje kan wegblazen. Het voordeel hiervan is dat je niet alles in uw eigen gezicht blaast. Probeer het maar!

 

 

 

club11 1

Hier bespreekt Will welke voorkant hij gaat nemen en waarom.

 

club11 2

Dood hout technieken met de dremel.

 

club11 3

Ontspannen sfeertje, waar al eens gelachen kan worden.

 

club11 4

 

 

club11 5

Uithollen van een holte met de dremel.

 

club11 6

De ruwe verfijning.

 

club11 7

De knobbeltang komt ook hier van pas.

 

club11 9

Zo te zien beantwoordt Will hier iemand zijn vraag.

 

club11 8

De boom wordt in draad gezet.

 

club11 10

Detail van het dode hout. Hier nog vrijwel onbewerkt.

 

club11 11

De stylering van de Prunus mahaleb.

 

club11 12

Hier krijgen we een onderrichting m.b.v. het www.

 

club11 13

De laatste(voorlopige) details worden aangebracht. Let op de flow van de boom

en hoe het dode hout dit complementeerd.

 

club11 14

Het resultaat!

 

 

 

Voor diegene die wat meer willen weten over Will Baddeley, raad ik aan om zijn persoonlijke blog te bezoeken.

http://wildwoodbonsai.blogspot.be/


Lijkt het u wat om te kunnen leren van deze man? Heeft u een boom staan waar plaats is voor een dood hout partij? Dat kan, neem contact op met Yannick Kiggen van Yama Bonsai. Deze laatste organiseert jaarlijks enkele workshops met Will Baddeley. Er op tijd bij zijn is de boodschap, bij bekendmaking vliegen de vrije plaatsen als zoete broodjes over de toonbank.
Hou zijn blog in het oog en blijf op de hoogte van de workshops die hij organiseert.

http://yamabonsai.blogspot.be/

 

 


Zo, dat was ie dan. Ik wil mijn goede vriend Will bedanken voor zijn goede zorgen voor ons clubke. Graag, heel graag sluit ik af met volgende woorden:

 

 

I am Will Baddeley!!!

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258833
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
54
61
256972
2828
258833