jsk 12 januari 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Ready? Start! Go!

 

 

We racen het jaar 2016 binnen. Ik ben blij om iedereen terug te zien deze avond om ze het beste te kunnen wensen voor het nieuwe jaar. Naar jaarlijks gewoonte doen we dit vergezeld van een hapje en een drankje.
Onze voorzitter neemt het woord en eerst en vooral verontschuldigd hij zich omdat de laatste bijeenkomst van 2015 niet kon doorgaan wegens een acute ziekte die hem overviel. Onze vriendelijke leden hebben daar alle begrip voor dus ‘no problem’. Daarbij komt nog dat de uitgestelde demonstratie deze avond wordt gedaan.


Yannick demonstreert op een Larix, een Europese lork van pak ‘m beet 70 cm groot. Zoals de werkwijze van Yannick is wordt eerst, samen met de leden, bepaald welke de voorkant het beste zou zijn. Hier komen de discussies van op gang en worden de hersens bonsai minded. Nadat de voorkant  beslist is spreekt Yannick over de opbouw van de boom. Welke takken mogen eraf en welke (nog) niet? Dit wordt duchtig uitgelegd: karaktertak, achtertak, de flow van de boom, enz…

De volgende stap is het in draad zetten van de boom, het is niet overdreven veel dat er bedraad moet worden dus dat kan onze voorzitter perfect alleen af. De leden genieten van het werk van Yannick terwijl ze ook rustig wat kunnen bijpraten. Er wordt heel wat gezeverd en afgelachen, zoals altijd ‘quality time’! Nadat de boom in draad staat kan het beste deel beginnen, nl. de stylering! Yannick botviert zijn kunsten op de boom en tovert binnen ‘no time’ een juweeltje tevoorschijn. Het resultaat is verbluffend, een mooie elegante boom is verrezen. Dat de boom gewild is mag blijken want hij/zij is verkocht tegen dat de avond om is.

 

Wistjedatjes:

 

• De Europese lork houdt van zon en/of halfschaduw, echter niet van warmte. Plaats de boom in de schaduw bij temperaturen rond 30°.
• Verpotten doet men bij voorkeur in de vroege lente.
• Takken en twijgen worden in de winter gesnoeid, niet in het groeiseizoen.
• In draad zetten doet men het beste in het najaar.
• Hou de boom gelijkmatig vochtig.
• Als substraat ben ik voorstander van fifty/fifty akadama en bims.
• Zeer winterhard.

 

Na dit onderdeel van de avond hebben we eventjes het nieuwe werkjaar toegelicht. We gaan ook dit jaar weer een hele hoop leuke dingen doen. Er zullen demonstraties zijn van o.a. Bjorn Bjorholm, Dominique Bosch. Verder zijn er lezingen over ongediertebestrijding, fotografie, accenten en natuurlijk gaan we ook aan bomen werken. Wat mij betreft een zeer gevarieerd en uitgebalanceerd programma.

Wat is er nog nieuw voor dit jaar? Een grote verandering is dat Yama bonsai zich gaat nestelen op een vaste stek. Onze voorzitter zijn nieuw huis is bijna klaar en zodoende ook zijn nieuwe studio. Vanaf heden ten dage zullen de cursussen op deze nieuwe locatie worden gegeven. Toekomstgericht zal het aanbod van startmaterialen, bonsai, e.d. flink worden aangevuld.

Zo! De avond loopt ten einde maar we hebben ook nog onze tombola tegoed. Iedereen krijgt de gelegenheid om lotjes te kopen en dat wordt dan ook goed gedaan. En dan is het zover! De onschuldige hand van Yannick? zal soelaas brengen. We hadden flink wat prijzen voorzien maar ik ga enkel de hoofdprijs toelichten. Deze werd geschonken door Yama bonsai, het betreft een kleine Prunus mahaleb die onder handen was genomen door niemand minder dan Will Baddeley. Een dikke proficiat aan Roger. Veel plezier en genot ermee.

 

 

club1 1

 

club1 2

 

club1 3

 

club1 4

 

club1 5

 

club1 6

 

Den spits is eraf, het was weer een goede start met een veelbelovend werkjaar in het vooruitzicht.

Ik wil eventjes enkele mensen bedanken! Yannick Kiggen van Yama bonsai voor zijn bijdrage aan onze club. Verder wil ik Roald Vlems bedanken die de catering verzorgt heeft voor deze avond.

Bedankt heren voor jullie inzet, het was weer een succes!

 

 

Above all! Love the bonsai!

 

 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258865
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
86
61
256972
2828
258865