jsk 21 maart 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

Deze keer ging onze clubavond niet door op onze gebruikelijke dinsdagavond maar op een maandagavond. Reden hiervoor was dat we voor de tweede maal op rij Bjorn Bjorholm mochten verwelkomen bij onze club.

Deze keer gaf Bjorn geen demonstratie maar hadden we met Bjorn afgesproken dat hij twee video’s zou vertonen, met name één over japanse rode en zwarte dennen, en ééntje over acers. Deze duurde beide om en bij het halfuur waarna, a.d.h.v. de meegebrachte bomen, elke vraag netjes werd toegelicht en verduidelijkt door Bjorn. Uiterst leerrijk en natuurlijk teveel om op te noemen hier.

Enkele tips voor wat betreft Acers. Zo vertelde Bjorn dat oude Acer palmatum niet erg winterhard zijn en dat men oude bomen best laat overwinteren bij niet méér dan – 2 graden. Bij blootstelling aan kouder weer is de kans op dieback groter. Vooraleer men snoeit laat men de bladeren afharden, bladeren binnenin de kroon laat men met rust , deze zijn te zwak. Na snoei plaatst men de boom best op een plaats waar de boom morgenzon krijgt en in de namiddag, als het warm is, schaduw. De standplaats van een Acer is in de zon vanaf dat de knoppen zwellen, in de zomer alleen maar meer zon, tenzij het te warm wordt… alert zijn is de boodschap. Bomen in opbouw plaatst men het beste in een houten kist, vertelt Bjorn. In Japan plaatsen ze wiggen in deze kisten zodat de wortels geen vierkant vormen. Dit wordt gedaan om het verpotten later te vergemakkelijken. Bij Acers moet men opletten met bedraden en het ingroeien hiervan want dit kan de boom veel schade berokkenen. Calus kan men terug activeren door het aansnijden ervan.

Over zwarte en rode dennen wist Bjorn o.a. het volgende te vertellen. Dennen, vooral de zwarte den, haalt zijn meeste energie vanuit de wortels. Als de wortels gezond zijn dan kunnen ze zware snoei aan. Zowel de rode als de zwarte den loopt in zijn natuurlijke omgeving tweemaal per jaar uit en daar kunnen wij de vruchten van plukken. Als we op tijd snoei toepassen, kan men een tweede groei bekomen, een groei die korter is en dus ook compacter en kortere naalden geeft. Ahja! Dat hebben we graag! Eerst en vooral moet de boom sterk en gezond zijn alvorens men naalden gaat  plukken en kaarsen gaat snoeien. Ook het bemestingsschema speelt voor een goede tweede groeispurt een cruciale rol…

 

 

 

club3 1

 

club3 2

 

club3 3

 

club3 4 1

 

club3 5 1

 

Bedankt Bjorn Bjorholm! En zeker ook een dikke merci voor Yama Bonsai die deze avond met internationale allure mogelijk maakte!

 

Tot de volgende!

Above all! Love the bonsai!

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258841
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
62
61
256972
2828
258841