jsk 19 april 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

De tijd waar elke bonsailiefhebber op staat te wachten is aangebroken. De dagen worden langer, het wordt stilletjes aan warmer buiten en de bomen worden actiever met de dag. Knoppen die zwellen, het ontspruiten van de blaadjes… Jahaaa! Mooi is dat! Met het komen van de lente, krijgt ook iedere liefhebber, nillens willens, te maken met beestjes, schimmels e.d. Daarom hebben wij voor deze clubmeeting de heer Filip Haessen uitgenodigd. Filip is van opleiding boomchirurg en is zelf fervent beoefenaar van de bonsaihobby. Hij bracht ons wat wijsheid bij over wat te doen bij dergelijke problemen.

Ziektebestrijding bij Bonsai

Hierbij hebben we verschillende categorieën zoals:

• Insecticiden = tegen insecten

• Acariciden = tegen spint

• Mollusciden= tegen slakken

• Fungiciden = tegen schimmels

• Oviciden= tegen eieren

• Nematiciden= tegen aaltjes

• Rodenticiden= tegen knaagdieren

• Herbiciden = onkruidverdelgers

• Antibiotica= uit de markt, te duur

Enkele van deze categorieën in deze groep zal ik toe lichten.

Insecticiden:

Zo heeft men de zuigende en de vretende insecten, onder de zuigende insecten behoren de bladluizen, schildluizen, wolluizen, schuimcicade, witte vlieg enzv.  Rupsen, denk dan maar aan de spanrupsen en mineermotten vallen onder de categorie vretende insecten. Ook zo de taxuskever, snuitkever en hun larven, de zogenaamde engerlingen. Bestrijding gebeurt met het geschikte product dat men kan vinden op het eigenlijke moment, de markt is op dat gebied wisselvallig en dat komt door zeer strenge Europese normen, sommige produkten komen terug in kleinere verpakkingen of helemaal niet meer terug op de markt.  Er zijn twee verschillende toepassingen van gebruik van insecticide:

• Contactinsecticide: dood enkel wanneer het insect geraakt wordt met het product.

• Systematische insecticide: het product wordt opgenomen door de plant en beland zo in de sapstroom, het insect dat van de plant eet legt het loodje.

Men bestrijdt drie maal met telkens een tussenpoos van 10 a14 dagen, wissel af met verschillende produkten om resistentie voor te blijven. Bekende bestrijdingsmiddelen zijn: Confidor, Decis...

Wistjedatje!

Vroeger spoot men in de groenten en fruitteelt 400 tot 800 keer. Tegenwoordig is dat veel minder omdat men op de juiste tijdstippen de behandelingen toepassen. Ze hebben ontdekt dat bladluizen niet zo schadelijk zijn bij een aantal van minder dan ongeveer 70 luizen.

Natuurlijke alternatief:

lieveheersbeestjes, sluipwespen, oorwormen.

Acariciden:

Vroeg of laat heeft elk liefhebber ermee te maken, de spintmijt. Er zijn verschillende soorten van deze plantparasieten die niet groter zijn dan 0,2 a 0,5 mm, de kleur varieert van rode, zwarte, witte, bruine… en in tegenstelling tot de insecten die zes poten hebben, heeft de spintmijt er acht. Ze gaan van tak op tak en zullen niet de gehele boom in eens overnemen. Ze zuigen de cellen van plantdelen leeg en beschadigen zo de tak,boom. Een goede preventie is elke dag goed naar uw bomen kijken. Bij warm en droog weer kan een aanval van spintmijten explosief zijn. U bent gewaarschuwd! Het opsporen van de spintmijt kan men doen door een wit blad papier onder een tak te houden en hiermee schudden. Als je goed kijkt kan je ze dan waarnemen, twijfel je nog dan veegt u met uw vinger over een stipje, ziet u een nat streepje dan heeft u prijs. Behandeling hiertegen is 2 tot 4 maal bestrijden met telkens een tussenpoos van 10 a14 dagen. Bekende bestrijdingsmiddelen, al dan niet nog te verkrijgen zijn: Masai, Okapi...

Natuurlijk alternatief:

roofwantsen

Fungiciden:

Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen tegen schimmels. Het wordt op de plant gespoten en niet opgenomen door de plant. Na het spuiten zit de werkzame stof op het blad zodat de schimmel geen kans krijgt om zich op de plant te settelen. Voor elke soort schimmel bestaat er wel een specifiek product op de markt. Zo heb je tegen schurft en roetdauw bvb. Cuprex, een product op basis van koperoxychloride. Nog enkele bekende schimmels zijn:

• Witziekte en meeldauw

• Wortelrot

• Oortjesziekte bij Rhododendron

• Perenroest

Tegen de meeste schimmels kan men prefentief behandelen, perenroest buiten het rijtje gelaten. Volg het voorschrift dat gegeven wordt bij het desbetreffende product.

Winterbehandeling:

Het nut van een winterbehandeling, uit te voeren ergens in februari, maart, heeft zich zeker al bewezen. Door met een product op basis van oliën te spuiten op de bomen creëert men als het ware een film over de gehele boom waardoor ongedierte stikt. Voorwaarde is dat je de boom van boven tot onder goed raakt met het product. Denk eraan, een goede start is half gewonnen. Nog een laatste tip: zo weinig mogelijk sproeien en veilig omgaan met de verschillende produkten. Ontdek je een probleem aan uw bonsai en zie je de bomen door het bos niet meer, vraag raad. Begin niet erop los te spuiten met alle middeltjes die je kent, want dat kan nefast zijn voor uw bomen. Een juiste diagnose stellen met een correcte behandeling is de enige juiste weg. Bekende bestrijdingsmiddelen: Oliocin, Sunspray...

Graag bedank ik Filip voor een uiterste boeiende en ontspannende avond.

 

club4 1

 

club4 2

 

club4 3

 

club4 4

 

Above all! Love the Bonsai!

  .

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258839
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
60
61
256972
2828
258839