jsk 13 september 2016

Geschreven door Patrick Van den Broek.

 

In ons midden deze keer een jong talent uit Nederland. Allang geen onbekende meer in ons klein Belgen landje. Wij heten Dominique Bosch hartelijk welkom.

Dominique is geïnteresseerd geraakt in bonsai op zeer jonge leeftijd, en sindsdien heeft hij les gehad van verschillende leermeesters in binnen-en buitenland. In eigen land heeft hij les gehad van Carlos Van der Vaart, Hotsumi Terrekawa. Bij deze laatste heeft hij erg veel kennis opgedaan bij het ontwikkelen van een basis bij een bonsai en al zijn facetten. Buiten Nederland heeft hij o.a. les gehad van Marco Invernizzi, Salvatore Liporace. Hij is zelfs tot in Japan gereisd om te leren van een van de meest vooraanstaande bonsaimeesters, nl. Urushibata van de Taisho-en kwekerij. Hier gaat hij tot heden nog altijd stages volgen. Zoals u kan lezen heeft Dominique al een mooi parcour afgelegd en ik kan u verzekeren dat we nog niet het laatste van hem hebben gezien.

Wij hadden een Juniperus chinensis voor Dominique klaarstaan. Het niet al te groot boompje is uit vorm gegroeid en is ideaal voor een nieuwe stijling. Dominique werkt met alle soorten maar Juniperus is een van zijn favorieten.

 

club9 8

Dominique Bosch zijn Juniperus itoigawa op de tentoonstelling van

European-Bonsai-San-Show 2016 te Salieu(Frankrijk).

 

 

 

De Juniperus chinensis is een dankbare soort, goed winterhard, en redelijk vergevingsgezind. De soort houd van een zonnige staanplaats. In de winter kan het loof van de jeneverbes van kleur veranderen, van groen naar donker paars. Niets om u zorgen over te maken. Dit verschilt trouwens van boom tot boom. Men kan in principe deze soort het hele jaar door bedraden, tijdens het groeiseizoen dient er genepen te worden.

 

 

club9 1

Juniperus chinensis, hoogte= +- 50 cm.

 

club9 2

Dominique legt uit waarom hij deze positie prèfereert en wat de volgende stappen

zijn.

 

club9 3

Vragen worden onderbouwend beantwoord. Er is al heel wat loof verwijderd.

 

club9 4

Hier bedraad Dominique de eerste tak, hij gebruikt hiervoor koperdraad, de veel

stuggere variant van aluminiumdraad.

 

club9 5

Bewondering alom! Dominique positioneert hier de top.

 

club9 6

Het eindresultaat mag er wezen. Een elegant boompje met een leuke shari en een topjin.

Dit mag nu gaan groeien.

 

club9 7

 

 

Het was wederom een leuke avond die veel te snel voorbij was. Dominique heeft een mooi resultaat neergezet, en heeft zijn daden ook goed verwoord. Als ik hem vraag achter zijn collectie dan vertelt hij mij dat die niet erg groot is en dat heeft een reden. Buiten zijn bonsai activiteiten is zijn hoofdberoep tuinaannemer en hij geeft toe dat hij niet elke avond, na één dag hard werken, goesting heeft om aan bonsai te werken en ook nog tijd wil hebben voor andere zaken die belangrijk zijn in een mensenleven. Een eerlijk, oprecht en menselijk antwoord van een gepassioneerde bonsaiist. Tot de volgende!

 

 

Above all! Love the bonsai! 

 

You have no rights to post comments

Wat is de eerste letter van de kleur groen?
Uw e-mail adres:
Onderwerp:
Uw vraag:
258827
Today
Yesterday
Last Week
Last Month
All days
48
61
256972
2828
258827